De ce se descarca prea repede bateria unui telefon nou?
Util

De ce se descarca prea repede bateria unui telefon nou?

Tocmai ti-ai achizitionat un smartphone nou, si, inainte de a incepe sa il utilizezi, efectuezi un ciclu complet de incarcare, pentru a te asigura ca bateria este complet incarcata. Apoi, observi ca, inainte de finalul zilei, telefonul ramane fara baterie. Ce nu a mers bine? Bateria telefonului se consuma rapid in prima saptamana de utilizare, din cauza mai multor factori.

De ce smartphone-ul tau consuma multa baterie la inceput?

1. Inteligenta artificiala integrata

In primul rand, noul tau telefon are integrata inteligenta artificiala si se afla in faza de “optimizare”. El invata cum il utilizezi si ce aplicatii sunt mai importante pentru tine, astfel incat sa poata optimiza durata de viata si performanta bateriei.

Acest proces se numeste “mod de invatare” sau “mod de antrenament” si dureaza intre 2 si 7 zile, in functie de modelul telefonului.

In timpul auto calibrarii, telefonul tau sorteaza toate aplicatiile tale in diferite dosare, in functie de importanta lor. De asemenea, iti permite sa vezi ce aplicatii consuma cea mai multa energie si sa faci ajustarile necesare.

De exemplu, daca deschizi aplicatia Facebook destul de rar, dar Facebook incearca sa se actuzalizeze la fiecare minut, telefonul va recunoaste acest lucru si nu va mai actualiza aplicatia la fel de des.

Smartphone-urile sunt ideale pentru explorarea inteligentei artificiale, deoarece sunt, in esenta, computere portabile pe care le folosim in fiecare zi, pentru tot felul de activitati. In fiecare zi, exista noi date care sunt colectate despre noi. Aceste date sunt folosite de sistemul de inteligenta artificiala pentru a ne prezice comportamentul, pentru a ne ajuta sa luam decizii mai bune si sa ne folosim mai inteligent telefoanele.

Datorita inteligentei artificiale, smartphone-urile vor putea in curand, sa efectueze calcule complexe fara a avea nevoie de procesoare puternice. Acest lucru va permite crearea unor dispozitive si mai compacte, care consuma mai putina energie si au o durata de functionare mai lunga.

2. Utilizarea intensa a aplicatiilor

Al doilea motiv pentru care bateria unui telefon se consuma mai repede in primele zile de folosire, este din cauza tuturor actiunilor pe care le faci atunci cand cumperi un telefon nou:

  • Cea mai frecventa situatie este setarea tuturor functionalitatilor pe care le doresti si descarcarea aplicatiilor din Google Play sau App Store. Acest lucru forteaza atat bateria, cat si consumul de date.
  • Apoi testezi intens noul model de telefon, sa vezi daca se ridica la nivelul asteptarilor: partajezi fotografii si videoclipuri, folosesti date mobile, joci jocuri sau descarci podcasturi prin Wi-Fi, iar bateria se va descarca mai repede decat daca trimiti doar mesaje si efectuezi apeluri

Factori care influenteaza durata de viata a bateriei unui telefon

utilizarea aplicatiilor pe telefon

Pe masura ce industria smartphone-urilor continua sa inoveze si noi telefoane continua sa fie lansate pe piata, ne sunt prezentate in mod constant, noi caracteristici, care sunt concepute pentru a ne oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. O capacitate mare a bateriei poate fi un indicator al unei durate mari de viata a bateriei, dar nu este intotdeauna asa.

Exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a maximiza durata de viata a bateriei telefonului tau. Este bine sa tii cont de o serie de factori, deoarece acestia influenteaza ciclurile de incarcare a bateriei.

Aplicatiile

Aplicatiile pot consuma rapid bateria, daca sunt multe si daca necesita actualizarea frecventa. O idee buna este sa analizezi atent aplicatiile din telefon si sa le elimini pe cele care nu iti sunt utile. In medie, fiecare aplicatie utilizeaza aproximativ 10 MB de spatiu.

Serviciile de localizare

GPS-ul este un consumator de baterie si este intelept sa dezactivezi acest serviciu pentru aplicatiile pe care nu le folosesti (mai ales daca ai activata setarea de economisire a bateriei). Cand iesi dintr-o aplicatie, acorda-ti o secunda pentru a-ti aminti daca aceasta are acces la locatia ta. In caz afirmativ, asigura-te ca nu are acces pana cand nu ai cu adevarat nevoie de ea!

Notificarile 

Cu totii am trecut prin aceasta situatie – te duci la culcare cu o baterie de 100% si dimineata vezi ca a scazut la 95%. Daca luam in considerare cate notificari primim pe telefoane in fiecare zi (mesaje text, alerte de stiri sau mentiuni pe retelele de socializare) – nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca bateriile se lupta sa tina pasul cu exigentele noastre.

Timpul activ al ecranului 

Perioada de inactivitate a ecranului este atunci cand un dispozitiv se inchide sau isi blocheaza automat ecranul dupa un timp de asteptare, de exemplu intre 30 de secunde si 5 minute. Functia este utila pentru a conserva durata de viata a bateriei pe computerele desktop si laptop, dar se aplica si in cazul smartphone-urilor. Cu cat ecranul ramane mai mult timp aprins, cu atat bateria se consuma mai repede.

Ajustarea luminozitatii 

Multi oameni nu realizeaza ca mentinerea ecranului la luminozitate maxima nu ii ajuta sa vada mai bine, ci dimpotriva, acest lucru afecteaza capacitatea dispozitivelor de a economisi energie. Cu cat setezi mai mare luminozitatea display-ului, in special in aer liber sau in conditii de lumina puternica, aceasta afecteaza mai mult durata de viata a bateriei.

Concluzie

Este dificil de prezis cu exactitate cum va arata viitorul smartphone-urilor si al AI peste 10 ani, dar un lucru este sigur: Inteligenta Artificiala va avea o mare influenta asupra vietii noastre. Smartphone-urile vor ajunge la un nivel de evolutie inimaginabil.

Pentru moment, e important sa retii ca smartphone-ul tau salveaza o multime de lucruri despre tine, inainte de a-i administra prima incarcare. De aceea este nevoie de mai multa energie la prima utilizare.

Anterior 7 setari pentru functionarea rapida a telefonului Urmatorul Casa pe patru roți
1 Comment(s)
mobgsm
nice
Reply Iun 20, 2022 10:59
To Top