Dictionar Telecom de la A la G
Util

Dictionar Telecom de la A la G

Dictionarele de telecomunicatii identifica si explica zeci de mii de termeni din domeniu. Acesti termeni acopera domenii precum telecomunicatiile, computerele, internetul, IoT, retelele sociale. Pe scurt, tot ceea ce inseamna tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Supranumit ‘Biblia telecomunicatiilor”, Dictionarul Telecom Newton defineste peste 30.000 de termeni, adunati si actualizati anual incepand din 1994.

Fara pretentia de a fi exhaustivi, va propunem sa descifram, in cateva articole, acronime si termeni des folositi in industria IT si Telecom. Sunt cuvinte care ne-au intrat tuturor in vocabular sau pe care le vedem folosite des in specificatiile dispozitivelor mobile, fara sa stim, de multe ori ce inseamna exact sau la ce se refera.

Alfanumeric

Descrierea unui set de caractere care contine litere, numere si alte caractere precum semne de punctuatie.

Analogic

Semnalul variabil care transforma, in mod continuu, in date, unde radio neintretupte, de o anumita amplitudine, si frecventa, intre limite minime si maxime.

ANC

Active Noise Cancellation, este o functie pe care o au castile audio de ultima generatie. Cu ajutorul acestei functii, castile blocheaza zgomotul de fond in timpul conversatiei. Anumite tipuri de casti sunt dotate cu un sistem inteligent de anulare a zgomotului. Acesta functioneaza automat si are presetate niveluri diferite de anulare a sunetului ambiental, de  pana la 99%.

AoD

Always on Display se refera la functia smartphone-ului de a afisa informatii pe ecran  si atunci cand telefonul nu este utilizat.

Bandwidth

Latimea de banda, se refera la volumul de informatii care poate fi descarcat intr-o anumita unitate de timp. Latimea de banda este exprimata in biti pe secunda si se scrie Mbps sau Mb/s. Cu cat latimea de banda este mai mare, cu atat volumul de informatii care poate fi descarcat intr-o anumita unitate de timp, este mai mare. In limbajul colocvial, latimea de banda se mai numeste si “teava”. Termenul asociaza latimea de banda cu diametrul unei tevi prin care poate curge un anumit volum de apa, in functie de diametrul tevii.

Bit si Byte

Bit-ul este cea mai mica unitate de informatie si unitatea de baza in comunicarea digitala.1 bit poate avea valoarea 1 sau 0. Denumirea provine de la “binary digit”, adica numar binar. Deoarece posibilitatile de combinare ale bitilor sunt limitate, acestia au fost combinati in Bytes. Astfel 1 Byte = 8 biti. Bitii sunt folositi pentru a exprima viteza de transfer a datelor, iar Bytes pentru a masura capacitatea de memorie.

Bluetooth

Reprezinta un set de specificatii sau un standard wireless, cunoscut si sub numele de IEEE 802.15.1 cu ajutorul caruia se creeaza o retea personala, prin unde radio. Astfel se pot conecta si sincroniza diferite dispozitive precum telefoanele, tabletele, ceasurile si bratarile inteligente, dar si alte obiecte “smart” (becuri, prize, obiecte electrocasnice).

Specificatia Bluetooth a fost formulata in 1994 de doi ingineri suedezi care lucrau pentru compania Ericsson. In 1999, apare Ericsson T39, primul telefon cu Bluetooth incorporat.

Broadband

Banda larga este termenul ce descrie accesul la internet de mare viteza. OECD (Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare) a stabilit ca o conexiune de banda larga trebuie sa aiba viteza minima de 256 kbps. Accesul la internet in banda larga este de 4 pana la 50 de ori mai rapid decat cel prin conexiune telefonica si permite un transfer de date mult mai mare, simultan. De exemplu, prin conexiunea borad band puteti vorbi la telefon in timp ce navigati pe internet, scrieti mesaje sau urmariti o emisiune TV.

CCTV

Closed Circuit Television – televiziune cu circuit inchis (in tehnologia LAN) – unul din serviciile care se gasesc in retelele broadband.

Dual Band

Banda duala in care functioneaza majoritatea routerelor, astazi, Este vorba despre doua benzi de frecventa diferite, pentu comunicatii celulare wireless. Pentru routere, aceste frecvente radio sunt 2.4 GHz si 5 GHz. Telefoanele mobile pot accepta trei sau patru frecvente (tri-band, quad-band) pentru a maximiza compatibilitatea intre diferite tipuri de retele de telefonie mobila.

EOL

End of Life reprezinta sfarsitul duratei de viata a unui produs, adesea impus de producator. Acesta anunta ca dupa o anumita data, utilizatorii respectivului produs nu vor mai primi actualizari de securitate si suport tehnic, fiind necesara achizitionarea unui produs nou sau actualizarea gratuita a produsului existent.

Aceste produse pot fi sisteme, aplicatii, programe sau orice alte dispozitive care nu suporta, din punct de vedere tehnic, imbunatatirile sau actualizarile date de avansul tehnologic.

De pilda, pentru telefoanele mobile, durata de viata este de 3 ani, in timp ce pentru automobile este de 10-15 ani. Dupa momentul EOL auntat de producator, acesta mai asigura piese de schimb sau suport tehnic pentru perioade limitate de timp.

Frecventele Undelor Radio

Sunt frecventele pe baza carora functioneaza industria de telecomunicatii.

Frecventa masoara numarul de repetari ale unui fenomen intr-o unitate de timp de 1 secunda.  Unitatea de masura pentru frecventa se numeste Hertz, dupa numele fizicianului german care a descoperit existenta undelor electromagnetice.

Undele radio sunt undele din spectrul electromagnetic, cu cea mai joasa frecventa si cea mai mare lungime de unda. Undele radio sunt, la randul lor, impartite intr-un spectru de frecvente, standardizate de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU). Acest spectru variaza intre 9kHz si 3000 GHz si se imparte in noua game de frecvente.

Frecventele din spectrul radio sunt gestionate in fiecare stat de catre o autoritate. In Romania, aceasta autoritate se numeste ANCOM. Frecventele radio destinate operatorilor de telefonie mobila sunt atribuite pentru perioade de 15 ani, prin licitatie. Alte frecvente sunt destinate radiourilor, televiziunilor, traficului aerian, navigatiei, diferitelor institutii ale statului.

1G/2G/3G/4G/5G

Acestea reprezinta Generatiile retelei GSM. Daca 1G a aparut in anii 80 si transmitea date analogice, urmatoarele generatii au transmis date mixt (2G) si digital (3G). Incepand cu generatia 3G, diferentele intre generatii constau in viteza de transmitere a datelor digitale si frecventele mai ridicate ale undelor radio.

In prezent, tot mai multi producatori de dispozitive mobile si tot mai multe tari adopta transmisia de date in reteaua GSM 5G.

Pana in 2025, GSM Association estimeaza o adoptie de peste 20% a retelei GSM 5G in lume si 1.8 miliarde de conexiuni in 5G, cu varfuri de 53% in tarile dezvoltate din Asia, 51% in SUA si 48% in China, Europa situandu-se la 35%.

GPRS

General Packet Radio Service este un standard cu ajutorul caruia datele sunt expediate sub forma de pachete cu o vitezã de maxim 53,6 kbps. Din cauza capacitãtii slabe de retea, rata maximã de transfer se situeazã la maxim 20 kbps.

GPS

Global Positioning System (Sistemul Global de Poziţionare) este sistemul de navigatie si localizare prin satelit si unde radio format din peste 30 de sateliti ai Departamentului American de Aparare. Acesta constelatie de sateliti de telecomunicatii orbiteaza Pamantul si poate asigura o precizie de zeci de metri pentru localizare.

GSM

GSM este acronimul pentru Global System for Mobile Communications (Sistemul Global de Comunicatii Mobile). Poate cel mai cunoscut termen din dictionarul telecom, GSM este numele retelei in care se conecteaza majoritatea utilizatorilor de telefonie mobila din lume, dar si cel mai raspandit standard de telefonie mobila (celulara).

Conectarea telefoanelor mobile la reteaua GSM se face prin unde radio. Sistemul GSM mai este numit si sistem celular, deoarece dispozitivele mobile se conecteaza la “celule” de retea. Acestea sunt zone de maxim 10 km acoperite de releele GSM. Distanta de acoperire a unei celule nu este data de puterea releului ci de limitarea telefoanelor, care, pentru a fi usoare, au acumulatori mici, cu putere de emisie radio limitata la 4-6 km.

Securitatea retelei GSM este data de digitalizarea si criptarea mesajului inainte de a fi transmis, pentru a nu putea fi captat ilegal. Conceputa initial doar pentru telefonie si fax, reteaua GSM a evoluat odata cu dezvoltarea internetului. Astfel au aparut generatiile retelei GSM, ceea ce astazi numim, popular “reteaua 1G/2G/ 3G/4G/ 5G”.

Gyro-EIS

Gyroscope Electronic Image Stabilisation este functia camerei foto de pe telefoanele mobile cu sistem Android de a stabiliza imaginea in miscare cu ajutorului senzorilor giroscopului electronic, instalat pe telefon. Acest tip de stabilizare a imaginii inlocuieste stabilizarea optica (OIS- Optical Image Stabilization). Cele doua tipuri de stabilizare a imaginii nu sunt concurente si sunt la fel de performante. Diferenta este ca OIS este specifica imaginii foto, iar Gyro EIS este mai potrivita pentru stabilizarea imaginii video.

Vom continua prezentarea termenilor din Dictionarul Telecom si in articolele urmatoare. Intre timp, daca aveti si alte idei de termeni pentru dictionarul telecom, le asteptam si promitem sa le adaugam in articole.

Astfel, incercam sa contribuim la cresterea gradului de cunoastere a domeniului telecomunicatiilor, un domeniu care ne va influenta din ce in ce mai mult existenta in urmatorii ani.

Anterior Dictionar telecom de la H la N Urmatorul 5 Idei de integrare a tehnologiei in vacanta copiilor
0 Comment(s)
To Top