Istoria telefonului mobil (II) – Anii 90 sau era Nokia
Inspirational

Istoria telefonului mobil (II) – Anii 90 sau era Nokia

Anii 90 sunt anii in care telefoanele mobile au devenit accesibile si au cucerit piata, marcand, totodata, si dezvoltarea capabilitatilor lor tehnice.

Telefoanele mobile devin mult mai usoare si de dimensiuni mult mai reduse, fata de predecesoarele lor, facandu-le mult mai practice si usor de utilizat si de transportat.

Producatorii incep sa foloseasca standardul international GSM, se trimite primul SMS, apare ideea de telefon „inteligent”, apar telefoanele cu ecran color, cu camera video, touchscreen si tastatura QWERTY.

Tot acum apare si clasificarea pe generatii (G) a retelelor mobile destinate realizarii de legaturi vocale si trecerea de la transmisia analogica (1G) la cea digitala a informatiilor (2G, 3G).

La acea vreme, in lume erau 11 milioane de utilizatori, astazi, sunt peste 2.5 miliarde.

"Caramizi" cu touchscreen si ecran color

1992

Nokia pune pe piata primul telefon mobil GSM 2G care va fi produs pe scara larga – Nokia 1011.

In acelasi an, este trimis si primul mesaj SMS („short message service”) pe un telefon mobil. Cuvintele erau „Merry Christmas”.

telefon nokia 1011

1994

Apare primul telefon inteligent touchscreen. Desi telefonul Simon de la IBM nu seamana deloc cu ceea ce stim ca reprezinta azi conceptul de  smartphone, faptul ca putea prezenta aplicatii pe ecran si ecranul era de tip touchscreen, au facut ca Simon sa fie considerat primul telefon inteligent din lume.

1996

Apare Motorola StarTAC, primul telefon care vibreaza.

telefon motorola startac

Nokia nu se lasa mai prejos si pune tastatura de tip QWERTY pe Nokia Communicator 9000, impreuna cu multe alte facilitati care sa usureze munca si modul de comunicare al oamenilor de afaceri. Pentru prima oara, pe acest telefon, se putea accesa email-ul, se putea naviga pe internet, telefonul putea fi conectat la fax,se puteau scrie texte in Word si se puteau crea tabele.

telefon nokia 9000 communicator

1998

Apare primul telefon mobil cu ecran color, Siemens S10.

telefon siemens s10

Creste capacitatea digitala de transmisie a datelor si este lansata reteaua de generatie 3 sau 3G.

Apare primul tip de continut care poate fi descarcat pe telefon – sunetul de apel.

Se lanseaza Nokia 5110, telefonul care a cucerit lumea prin eleganta si posibilitatea de a fi personalizat.

Telefoanele mobile devin usoare, accesibile si foarte rezistente

1999

Motorola inoveaza din nou cu Motorola Timeport - primul telefon tri-band, care poate functiona oriunde in lume, datorita capacitatii de a se conecta pe trei benzi de frecventa GSM.

Nokia lanseaza mai multe variante de telefoane mobile si face un mare pas catre multi-functionalitatea telefoanelor mobile.

  • Nokia 7110, primul telefon care a folosit protocolul de internet WAP (Wireless Application Protocol).
  • Nokia 5210, primul telefon cu carcasa rezistenta la stropire.
  • Nokia 3210, primul telefon cu pret accesibil, care a cucerit piata si prin combinatia foarte buna de dimensiune si caracteristici - antena total integrata in telefon, mesageria SMS si celebrul joc Snake.

joc snake telefoane nokia

Samsung lanseaza Samsung SPH –M100 Uproar, primul telefon mobil cu MP3 player.

Tot in acest an apare primul telefon cu GPS, sunt inventate emoticoanele, si apare primul telefon cu camera foto. Ultima premiera este disputata intre Sharp si un alt producator japonez. Primul telefon cu camera foto putea sa stocheze 20 de fotografii si realiza poze de 1 MP.

2000

Odata cu intrarea in noul mileniu, telefoanele mobile devin mult mai usoare si mai mici. Se lanseaza Nokia 3310, unul dintre cele mai bine vandute telefoane mobile din lume, un telefon care inca se mai vinde si dupa ce a implinit 20 de ani.

Cu o greutate de 133 grame si o baterie care dureaza 260 de ore, Nokia 3310 este un model cu valoare de simbol pentru Nokia.  Vandut pana astazi in 126 de milioane de bucati, acest telefon este renumit ca fiind aproape indestructibil. Telefonul a fost, de-a lungul timpului, atat de popular, incat Nokia a lansat o versiune imbunatatita in anul 2017.

Inceputurile telefoniei mobile in Romania

In Romania, pimele apeluri telefonice efectuate de pe un telefon mobil au avut loc dupa 1992, cand a aparut Telefonica Romania, primul furnizor de telefonie mobila din tara noastra. Marci precum Motorola, Nokia, Samsung si Ericsson si modelele de telefoanele din vremea respectiva sunt cunoscute celor trecuti de 40 de ani.

In anul 1993 apare serviciul Telemobil care acoperea doar Bucurestiul si imprejurimile Capitalei, pe o raza de 50 km. In 1996, apare Connex care va functiona pana in 2006, cand va fi preluat de Vodafone. In anul 1997 apare Dialog, competitor ce va fi preluat de Orange, in 2002.

Incursiunea noastra in istoria telefoniei mobile continua cu devoltarea uriasa pe care a adus-o tehnologia in mileniul trei. Urmatorii 20 de ani vor adauga inteligenta artificiala telefonului mobil, fapt care il va transforma intr-un partener indispensabil pentru miliarde de oameni.

Anterior Istoria telefonului mobil (III) - Smartphone, App si WhatsApp Urmatorul Istoria telefonului mobil (I) - De la caramida la Gorba
0 Comment(s)
To Top