Nu putem trece peste intrebarea, de ce Galaxy S20 si nu S11, iar aici raspunsul va fi articolul de mai jos, in care vom vedea cum saltul de la S10 la S20 reprezinta de fapt, saltul tehnologic al noii linii, compuse din modelele Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S20+, Samsung Galaxy S20 Ultra si Samsung Galaxy S20 FE (adica Fan Edition).

Dar ce inseamna mai exact saltul intr-o noua era a telefoniei mobile promis de producatorul sud-coreean? Viteza data de modemul 5G, rezolutia 8K, cea mai inalta de pe un smartphone, spatiul urias de stocare, ce se poate mari pana la 1TB, bateria inteligenta, iata doar cateva elemente cheie care sustin promisiunea Samsung.

Samsung Galaxy - Telefoane performante si elegante

Design-ul gamei este similar cu al celorlalte versiuni, rotunjit la colturi, cu fata din sticla si rama din aluminiu. Dimensiunile si ecranul variantei de baza, Samsung S20 sunt nesemnificativ mai mari decat cele al lui S10: putin mai lung si mai ingust, cu ecran de 6.2 inch vs. 6.1 inch, rezolutia ramanand aceeasi cu a celorlalte modele din gama S (3040 x 1440 px). Totusi, rezolutia setata din fabrica este cea Full HD+ (2220 x 1080 px), varianta suficienta pentru majoritatea operatiunilor si avand avantajul economisirii bateriei. Celelalte modele ale gamei, Samsung S20+ si Samsung S20 Ultra sunt ceva mai mari si mai grele, cu 6.7 inch si 186 gr pentru Plus, respectiv 6.9 inch si 220 gr. pentru varianta Ultra.

Telefonul vine cu incarcator, dar se poate incarca si wireless.

Spatele telefonului este din sticla si iti da senzatia unui produs premium. Chiar daca plasarea celor 5 camere foto-video usor in exteriorul carcasei face ca telefonul sa nu poata fi asezat decat cu ecranul in jos, acest aparent dezavantaj poate fi usor rezolvat prin folosirea unei huse originale, care niveleaza perfect suprafata telefonului. Pe de alta parte, aspectul poate fi interpretat si ca o dovada ca respectivele camere sunt chiar unele “cu greutate”, demne de luat in seama.

 Scannerul pentru amprenta digitala este incorporat in ecran, dar, daca vrei sa iti deblochezi mai rapid telefonul, nu ar fi rau sa alegi varianta Face ID.

Cu noua gama Samsung Galaxy S20, concurezi cu fotografii si cineastii profesionisti

Recunoscute pentru calitatea imaginii fotografiilor si filmarilor, telefoanele Samsung nu se dezic nici de aceasta data. Cu gama Samsung Galaxy S20, producatorul sud-coreean a mai marcat cateva puncte in plus in fata competitorilor traditionali, dar si fata de modelele anterioare. Si asta daca ne gandim doar la cele 5 camere foto-video, la experienta video la calitate cinematografica oferita de ecranul Dynamic AMOLED si modul PRO de realizare a imaginilor foto-video.

calitate cinematografica a camerei samsung galaxy s20

Camera principala ramane de 12 MP si ofera o calitate mult mai buna a imaginilor foto-video de noapte. O camera telephoto de 64 MP in loc de 12 MP si cu o deschidere mai mare (f/2.0 in loc de f/2.4) reprezinta o imbunatatire remarcabila fata de modelul anterior al gamei, Galaxy S10, iar zoom-ul 3x este considerat cel mai bun zoom de pe o camera de telefon, pana in prezent. In acelasi timp, zoom-ul digital 30x disponibil pe telefoanele Samsung Galaxy S20 confera calitate fotografiei, care se mentine, iar noua fotografie marita poate fi salvata prin simpla apasare a unui buton de pe ecran, optiune pe care o ofera doar telefoanele Samsung. Daca doresti o calitate exceptionala a acestei functii, atunci alegerea trebuie sa fie Samsung Galaxy S20 Ultra care ofera zoom 100x, desi in mod normal este suficienta si varianta de zoom 30x.

Recunoscute pentru calitatea imaginii fotografiilor si filmarilor, telefoanele Samsung nu se dezic nici de aceasta data. Cu gama Samsung Galaxy S20, producatorul sud-coreean a mai marcat cateva puncte in plus in fata competitorilor traditionali, dar si fata de modelele anterioare. Si asta daca ne gandim doar la cele 5 camere foto-video, la experienta video la calitate cinematografica oferita de ecranul Dynamic AMOLED si modul PRO de realizare a imaginilor foto-video.

Camera principala ramane de 12 MP si ofera o calitate mult mai buna a imaginilor foto-video de noapte. O camera telephoto de 64 MP in loc de 12 MP si cu o deschidere mai mare (f/2.0 in loc de f/2.4) reprezinta o imbunatatire remarcabila fata de modelul anterior al gamei, Galaxy S10, iar zoom-ul 3x este considerat cel mai bun zoom de pe o camera de telefon, pana in prezent. In acelasi timp, zoom-ul digital 30x disponibil pe telefoanele Samsung Galaxy S20 confera calitate fotografiei, care se mentine, iar noua fotografie marita poate fi salvata prin simpla apasare a unui buton de pe ecran, optiune pe care o ofera doar telefoanele Samsung. Daca doriti o calitate exceptionala a acestei functii, atunci alegerea trebuie sa fie Samsung Galaxy S20 Ultra care ofera zoom 100x, desi in mod normal este suficienta si varianta de zoom 30x.

Camera pentru selfie este cea mai puternica disponibila pana acum pe un telefon Samsung Galaxy. Camera frontala de 40 MP ofera tehnologia necesara pentru selfie-uri detaliate si comuta pe 10 MP pentru selfie-uri mai mari in conditii de lumina slaba.

Odata cu lansarea gamei Galaxy S20, Samsung duce calitatea si claritatea filmarilor la nivelul urmator, prin rezolutia 8K, de 16 ori mai mare decat Full HD. Exista totusi optiunea filmarii sau exportarii fisierelor in 4K sau HD fara rabat la calitate, ceea ce este arhi-suficient chiar si pentru o filmare de foarte buna calitate a unui profesionist. Avantajele ar fi fisierele video mai mici si zoom-ul 20x fata de maxim 6x in 8K si 600 MB/minut de filmare in formatul HEVC. Totusi, daca alegi sa filmezi la rezolutia 8K, ai optiunea de a face si fotografii de 33 MB in timp ce filmezi, dupa care poti salva fotografii din cadrele filmate.

Iar daca te intrebi unde vei stoca atata material foto-video, afla ca, datorita noilor modele Samsung Galaxy S20, vei spune adio obiceiului de a sterge fisiere pentru a mai elibera spatiu de stocare. Cei 128 GB de memorie sunt suficienti pentru 750.000 de fotografii, iar daca te gandesti sa filmezi video-uri la rezolutia 4K, atunci poti extinde memoria cu un card microSD pe pana la 1 TB. Pentru o memorie interna mai mare, de 256 GB sau 512 GB, trebuie sa optezi pentru Samsung  Galaxy S20+ sau Ultra.

Functia de editare este disponibila pentru tranzitii, subtitrari, modificare a vitezei sau combinarea imaginilor video cu fotografiile. Alte functii, precum Night Hyperlapse si Modul PRO, iti permit sa faci fotografii si filmari artistice. La fel ca pe DSLR, poti ajusta setari precum ISO, timp de expunere si nivel de expunere.

Variantele Galaxy S20+ si Ultra sunt dotate si cu senzorul ToF (time of flight) care creste calitatea fotografiei prin determinarea profunzimii imaginii si a distantei.

Noul mod Single Take rezolva marea dilema atunci cand apare ceva interesant de imortalizat: sa fac fotografii sau sa filmez? Gratie acestui mod revolutionar, poti face fotografii si filma in diferite formate, in acelasi timp.

Functia Super Steady echilibreaza miscarea camerei video precum a unei camere de actiune, astfel incat imaginea sa nu fie neclara si instabila in timpul miscarii.

Nu in ultimul rand, in modul Auto, telefonul functioneaza excelent, realizand fotografii cu care ii poti concura pe profesionisti.

Samsung Galaxy S20 - telefoane rapide, pentru gameri

Rata de refresh a afisajului ecranului, la 120 Hz, este un mare castig al gamei Samsung Galaxy S20, atat pentru cei care isi petrec timpul pe retelele sociale cat si pentru gameri, oferind avantajul vitezei fata de alti jucatori. Un minus, pe care, poate, il va rezolva gama Samsung S21, este acela ca trebuie sa alegi intre rata de refresh si rezolutie – daca alegi rezolutia maxima, rata de refresh scade la jumatate.

O alta caracteristica in ajutorul gamerilor este sensibilitatea ecranului  tactil, dublata la 240 Hz, ceea ce face ca jocurile sa fie mult mai „responsive”, detaliu apreciat de cei care prefera sa se joace online pe smartphone.

In ceea ce priveste mufa pentru casti, gama Samsung Galaxy S20 este prima care nu mai are jack-ul de 3.5 mm, find nevoie, fie de un adaptor pe care il cumperi separat, fie de casti cu conexiune USB-C sau de casti wireless, varianta din ce in ce mai des adoptata de utilizatori, mai ales ca Samsung ofera propriile casti wireless.

Performanta si durabilitate – telefonul care gandeste rapid

Procesorul Exynos990 ofera o performanta deosebita telefonului, fie ca te joci, vizionezi serialele preferate sau descarci aplicatii. Datorita memoriei RAM puternice si a unui processor cu functie AI avansata, beneficiaza de viteza si timpi redusi de asteptare la descarcarea de date.

In banda de frecventa 5G, descarcarea de date ajunge la 200 Mbps, de sase ori mai rapid decat in 4G. O alta diferenta ce trebuie mentionata este intre frecventa 5G oferita de Samsung Galaxy S20 si alternativele premium S20+ si S20 Ultra: in timp ce toate cele trei suporta banda de frecventa joasa si medie, doar S20+ si S20 Ultra dispun de antena mmWave, ceea ce face ca viteza de descarcare a datelor sa fie net superioara.

Si pentru ca am vorbit de viteza de descarcare in frecventa 5G, de rezolutia 8K si de capacitatea de stocare, trebuie sa mentionam si bateria, despre care producatorul ne spune ca este una solida, marita pana la 5000 mAh (de la 3400 mAh pe S10) pe Galaxy S20 Ultra, cu o durata de viata de o zi pana la incarcare. Oricum, cu un incarcator rapid bun, telefonul poate fi incarcat de la 0 la 100 % in mai putin de o ora. In plus, bateria se adapteaza obiceiurilor de consum si economiseste energie atunci cand nu este folosita.

Ca si predecesorul sau S10, S20 poate functiona ca si incarcator pentru alte accesorii Samsung (castile wireless sau smartwatch, de exemplu) sau pentru un alt telefon. Asadar, daca vrei sa ajuti un prieten cu un telefon compatibil ramas fara baterie, o poti face, doar trebuie sa nu pierzi din vedere nivelul de incarcare a propriei baterii.

Rezistenta la apa a telefoanelor din noua gama Samsung Galaxy S20 este testata la 1.5 m adancime pentru 30 de minute.

In loc de concluzie, daca vrei sa iti cumperi primul telefon 5G si daca te pasioneaza artele vizuale si tehnologia, atunci variantele de telefoane oferite de gama Samsung Galaxy S20 sunt optiunea potrivita.