Ce este nou la Samsung Galaxy Z Fold4 fata de Fold3?
Util

Ce este nou la Samsung Galaxy Z Fold4 fata de Fold3?

In 2022, Galaxy Z Fold4 reprezinta un model imbunatatit, care pastreaza caracteristicile de baza ale predecesorului sau (Galaxy Z Fold3), dar care se concentreaza si pe actualizarea si modernizarea camerelor foto, facandu-l un telefon competitiv pe piata telefoanelor pliabile. Iata principalele aspecte cu care ne surprinde noul model:

Design, calitatea constructiei, manevrabilitate

Balama noua pentru mai multa flexibilitate

Un upgrade important la Galaxy Z Fold4 este o balama noua, subtire si imbunatatita. Primele trei generatii Galaxy Z Fold au folosit o balama mai voluminoasa. Noul design al balamalei aduce un efect de “rotatie” folosind miscarea liniara. Acest lucru face ca Galaxy Z Fold4 sa poata fi pliat in orice unghi, in functie de necesitatile de moment ale utilizatorului. In ciuda faptului ca balamaua este mai subtire, Samsung nu a facut compromisuri in ceea ce priveste durabilitatea: noul sistem este chiar mai rezistent. Astfel, avem o durabilitate crescuta nu doar a balamalei, ci mai ales, in zona plierii ecranului, zona sensibila pe modelele Z Fold3. Ecranul Galaxy Z Fold4 rezista cu succes in fata a pana la 200.000 de plieri (certificat de Bureau Veritas).

rezistenta in zona plierii

Durabilitate imbunatatita

Samsung a spus anul trecut, cu ocazia lansarii Flip3 si Fold3, ca materialul utilizat la conceperea lor este cu 10% mai rezistent decat cel folosit anterior. La modelul Fold4 Samsung a folosit o varianta imbunatatita - Armor Aluminium (rama si balama), iar cele doua ecrane sunt protejate de cea mai dura sticla Corning Gorilla Glass Victus+, fata de Gorilla Glass Victus, care proteja modelul Fold3.

Pliabilul este rezistent la apa (certificat IPX8), ceea ce inseamna ca este protejat de stropi, ploaie sau scurgeri de apa accidentale si rezista 30 de minute daca este scufundat in apa dulce, la o adancime de maxim 1.5 m.

Dimensiuni

Pliat, Galaxy Z Fold4 masoara 155,1x67,1x14,2-15,8 mm si cantareste 263 grame, cu 8 grame mai putin decat Galaxy Z Fold3, de aceea se simte mult mai usor, si confera confort atunci cand il tii in mana.

galaxy z fold4 dimensiuni si greutate

Dimensiunile telefonului deschis sunt 155,1x130,1x6,3mm. Samsung a conceput de data aceasta un ecran mai lat, cu un raport de vizualizare echilibrat, Galaxy Z Fold4, fiind mai usor de folosit.

galaxy z fold4 dimensiuni ecran deschis

Performanta Samsung Galaxy Z Fold4

Display

Luminozitatea dispozitivului a beneficiat de un upgrade demn de mentionat: In conditii de lumina puternica si cu functia Auto Brightness activata, ecranul pliabil al Galaxy Z Fold4 ajunge la 1000 niti, fata de 900 niti cat avea Z Fold3.

Ecranul are o diagonala de 6.2”, iar cand se deschide, acesta are un ecran inovator de 7,6”. Ambele ecrane sunt AMOLED, au rate de refresh de pana la 120 Hz, si prezinta aceeasi calitate pe care Samsung a anuntat-o la lansarea gamei Galaxy S22, in februarie 2022: negrul este mai intens, culorile sunt vibrante, prin urmare si experienta de utilizare este mai buna.

Poti utiliza ecranul mic, fara sa deschizi telefonul, pentru a raspunde la apeluri, la mesaje sau sa navighezi pe retelele de socializare. Este un ecran doar putin mai ingust ca la un smartphone obisnuit, dar nu ofera continut vizual inghesuit. Tastatura de pe ecran se poate utiliza foarte usor, iar formatul mare pe care il are aceasta, inseamna ca poti tasta cu precizie chiar si atunci cand Galaxy Z Fold4 ramane pliat.

Galaxy Z Fold4 ecran exterior si tastatura

Ecranul mare se deschide precum o carte. Pe un ecran ca acesta, vizionarea filmelor si a videoclipurilor, jocurile, navigarea prin retelele de socializare, si navigarea pe Internet devin o adevarata placere. Cu o singura miscare, transformi telefonul intr-o tableta cu un ecran imersiv. In plus, este mult mai confortabil decat o tableta, datorita dimensiunilor si greutatii mai mici, precum si datorita faptului ca are un aspect patrat, nu dreptunghiular.

galaxy z fold4 ecran interior forma patrata

Apropo de aspect, Samsung Galaxy Z Fold4 vine cu un format diferit fata de cel al predecesorului. Pentru ecranul exterior, Samsung foloseste un raport de aspect de 23,1:9 in loc de 25:9, cat era pe Fold3, adica o rezolutie de 904x2316px in loc de 832x2268px.

Pentru ecranul interior, Samsung foloseste un raport de aspect de 21,6:18 si o rezolutie de 2176x1812px, comparativ cu Fold3, care folosea un raport de aspect de 22.5:18 si o rezolutie de 2208x1768px.

Noul aspect al ecranului – forma sa patrata, mai degraba decat dreptunghiulara  – ajuta utilizatorii sa interactioneze mai bine cu telefonul. Ecranul mai lat si putin mai scurt, ofera mai mult spatiu decat modelul Fold3. Acest ecran se dovedeste mai bun pentru gaming, orice continut video si pentru varietatea de aplicatii pentru tableta.

Galaxy Z Fold4 are un ecran interior flexibil, mai soft decat un ecran din sticla obisnuit, dar care nu se zgarie usor. Poti lucra cu precizie pe el, fara a-ti face griji ca il vei deteriora, cu ajutorul a doua stylus-uri – editia S-Pen Fold si S-Pen Pro.

Baterie

Galaxy Z Fold4 vine cu aceeasi capacitate totala a bateriei ca predecesorul sau – 4.400 mAh. In combinatie cu chipset-ul, dimensiunile ecranului, pachetul software si tot ceea ce ofera noul telefon, aceasta putere intrece cu mult optiunile disponibile la alte modele. Si de data aceasta, poti utiliza telefonul o zi intreaga, daca ai un consum de energie eficientizat.

Viteza de incarcare

In ceea ce priveste viteza de incarcare, Fold4 aduce o imbunatatire notabila fata de Fold3. Din testele facute, reiese ca dureaza aproximativ 1h:19 min sa incarci bateria de la 0% la 100%, sau poti ajunge la 50% de baterie in doar 30 minute.

Telefonul este dotat si cu standardul de incarcare wireless Qi, de pana la 15W.

Chipset-ul si sistemul de operare

Procesorul din interiorul Galaxy Z Fold4 este Snapdragon 8+ Gen 1 de 4 nm de la Qualcomm, si aduce un plus de 68% NPU, 14% CPU si 59% GPU, fata de Galaxy Z Fold3, care avea procesor Snapdragon 888 de 5 nm. Un telefon cu un procesor puternic are mai multe avantaje: va avea mai multe sanse sa reziste in timp, iti va permite sa te joci fara probleme, fara lag-ul obisnuit si va ajuta la procesarea avansata a fotografiilor.

chipset snapdragon 8+ gen 1

Ca sistem de operare si interfata, Galaxy Z Fold4 are Android 12L si One UI 4.1, o versiune mai rafinata decat cea folosita la modelele anterioare.

Taskbar-ul

Cea mai notabila schimbare este adaugarea unei bare de activitati (Taskbar) in partea de jos, ca in Windows Start. Taskbar-ul ofera acces rapid la programele si fisierele importante. Pentru un flux de lucru fluid, acest Taskbar faciliteaza multitasking-ul, permitand comutarea intre aplicatiile deschise sau deschiderea simultana a mai multor aplicatii.

galaxy z fold4 utilizare taskbar

Camere foto si video

In ceea ce priveste tehnologia camerelor foto, acestea primesc un upgrade important. Samsung imbunatateste camera principala de pe Z Fold4, prin introducerea unui model de 50 MP, cu diafragma f/1.8, fata de numai 12 MP cat avea modelul Fold3.

samsung galaxy z fold4 camere foto si video

In conditii de lumina naturala puternica, camera principala a Galaxy Z Fold4 este capabila sa realizeze fotografii atragatoare. Culorile sunt vibrante, si nu intampini nici o problema cu albul sau cu echilibrul culorilor. Contrastul ridicat contribuie la aspectul expresiv al fotografiei, oferindu-i detalii, atat in umbre, cat si in lumina.

Cu noul model Galaxy Z Fold4 vei obtine un zoom optic de 3X, ceea ce este mult mai bun decat zoom-ul de 2X de pe modelul Z Fold3.

Detaliile fotografiilor realizate cu Zoom-In sunt bine definite, fara a avea aspectul artificial al unei supra-dimensionari, iar culorile sunt calibrate in mod placut.

Trebuie sa mai stii si ca sub-modul suplimentar, numit Detail Enhancer capteaza mai multe detalii decat modul de captura standard. Intr-adevar, are nevoie de cateva momente pentru a procesa imaginea, dar merita asteptarea. Trasaturile faciale, obiectele din fundal si textul de pe panouri apar, de obicei, mai clare, cand este activata functia Detail Enhancer.

Camera ultra-wide de 12 MP f/2.2 face o impresie placuta si realizeaza fotografii la fel de bune precum celelalte doua camere. Aceasta camera nu denatureaza marginile imaginii si nu modifica culorile pe care le capteaza.

Functia Studio Bokeh a lui Galaxy Z Fold4, ofera fotografiilor de tip portret (selfie) un aspect mai interesant, si oarecum mai business. Vei putea avea o vizualizare completa, fara a fi distras de perforatia camerei: pe ecranul mare al Z Fold4, Samsung a implementat ideea unei camere ascunse sub ecran (Under Display), care este potrivita pentru conferinte video mai bune.

Iata si parerea lui Florin, unul dintre clientii nostri, care a facut trecerea de la Galaxy Fold3 la Fold4: “Samsung Galaxy Fold4 nu se mai incinge la fel ca modelul Galaxy Fold3, in timpul utilizarii intensive. Spre deosebire de vechiul model, la care rama iesea in evidenta mai mult decat ecranul, Fold4 este mai rafinat si mai usor de utilizat in noile dimensiuni. Exista doua imbunatatiri care mi-au schimbat radical experienta cu Fold4: taskbar-ul din partea de jos a ecranului, care ramane activ in toate aplicatiile, si husa originala cu stand si S-Pen, al carei piciorus imi permite sa folosesc telefonul ca pe o tableta intr-un suport si este destul de fina ca sa o tin in permanenta pe telefon.”

Anterior Knox Asset Intelligence - ultima piesa din scutul Samsung Knox Suite Urmatorul Un protocomputer pe fundul mării
0 Comment(s)
To Top