Dictionar telecom de la O la S
Util

Dictionar telecom de la O la S

Am ajuns la a treia parte a dictionarului telecom, in care descifram, impreuna, acronimele, termenii si prescurtarile tehnice din domeniul industriei informatiei si telecomunicatiilor. OIS, PDAF, RAM, Qi, SAR si alti termeni des utilizati sau prezentati in descrierile produselor isi vor gasi explicatiile in articolul de mai jos.

OIS

Optical Image Stabilization reprezinta un set de tehnici destinate camerelor foto-video, prin care se reduce lipsa de claritate a imaginii asociate cu miscarea si astfel, se imunatateste calitatea imaginii. OIS a fost folosit pentru prima oara pe un smartphone in 2012, odata cu lansarea Nokia Lumia 920. Astazi, toate telefoanele inteligente premium sunt dotate cu sistem de stabilizare optica, iar Samsung a introdus aceasta functie si pe o parte din telefoanele produse in 2021 in gama Galaxy A. OIS este considerata cea mai eficienta forma de stabilizare a imaginii.

OEM

Este acronimul pentru Original Equipment Manufacturer si se refera la o companie care produce piese si echipamente ce pot fi comercializate de un alt producator. In industria IT, OEM se refera la o companie care cumpara echipamente pe care le incorporeza in propriile produse si le rebranduieste sub propriul nume. Spre exemplu, producatorii de computere vand produse cu sistemul Microsoft Windows instalat. In acest caz, desi in mod traditional Microsoft este OEM, se considera ca si producatorul de computere este, la randul sau, OEM.

PDAF

PDAF sau Phase Detection Autofocus se refera la un sistem optic autofocus care utilizeaza un senzor, un sistem de control si un motor pentru a obtine o imagine clara intr-un anumit punct sau intr-o zona a fotografiei selectate manual sau automat. Tehnologia autofocus reprezinta unul din pilonii fotografiei pe dispozitivele mobile, pentru ca asigura o imagine clara, curata, chiar si atunci cand subiectul este in miscare rapida. Cele mai multe telefoane mobile inteligente din gamele premium si de mijloc, lansate in ultimii ani, au camere foto dotate cu sistem PDAF.

PIN

Numarul Personal de Identificare (Personal Identity Number) este un cod numeric sau alfanumeric, format, de obicei, din patru-sase caractere. Codul este confidential si trebuie introdus pentru autentificarea persoanei, fie intr-un telefon mobil, pentru ca acesta sa functioneze, fie in orice alt sistem, precum POS sau ATM, pentru a permite accesul utilizatorului. Este o masura de siguranta care împiedica folosirea neautorizata.

Pixel

Pixeul este cel mai mic element al unei imagini grafice digitale. Provine din cuvintele in limba engleza picture si element. Daca intr-o imagine pixelii sunt foarte mici si numerosi, atunci imaginea are o calitate foarte buna si un grad mare de detaliere. Totalitatea pixelilor dintr-o imagine reprezinta rezolutia digitala a imaginii.

Qi

Qi reprezinta standardul international pentru incarcarea wireless. Acesta permite diferitelor dispozitive electronice si incarcatoarelor wireless Qi sa fie compatibile unele cu altele, chiar daca provin de la companii diferite. Cu ajutorul incarcatoarelor wireless Qi, se pot incarca telefoane inteligente, tablete, ceasuri si alte accesorii smart. Dezvoltat de Wireless Power Consortium, sistemul Qi functioneaza la o distanta de maxim 4 cm. Se spune ca denumirea acestuia provine din limba chineza, unde “qi” inseamna flux de energie spirituala.

RAM

Memoria cu Acces Aleatoriu (Random Access Memory) este una dintre cele mai importante componente ale computerului, deoarece ii determina performanta. Aceasta inmagazineaza informatia pe care computerul o acceseaza in mod activ si faciliteaza accesul rapid la ea. Astfel, viteza si performantele computerului sunt direct proportionale cu marimea memoriei RAM. Ca suport fizic, memoria RAM se prezinta sub forma unei mici placi pe care se afla mai multe cipuri de memorie. Ea se fixeaza intr-un locas special numit slot de memorie, aflat pe placa de baza, unde se pot insera pana la 4 sloturi de memorie de diferite capacitati. Samsung este cel mai mare producator de memorii RAM din lume.

ROM

Spre deosebire de memoria RAM, care poate fi citita, dar si scrisa, memoria ROM poate fi doar citita. Ea este o memorie nevolatila, care nu poate fi modificata. In consecinta, este folosita pentru stocarea sistemelor de operare (software), care ruleaza atunci cand pornim un dispozitiv.

RDS

Radio Data System (RDS) este denumirea unui protocol standard de telecomunicatii, care permite statiilor radio FM sa transmita cantitati mici de informatii digitale, precum denumirea statiei, a programului si ora, in timpul transmisiunilor conventionale.

Roaming

Un serviciu GSM care ajuta un utilizator sa efectueze şi sa primeasca apeluri telefonice atunci cand se afla in afara retelei sale, de obicei atunci cand calatoreste in strainatate.

Router

Dispozitiv cu fir sau fara fir care conecteaza doua sau mai multe calculatoare, cu ajutorul adreselor IP. Cel mai cunoscut tip de router realizeaza conexiuni la internet, prin reteaua unui furnizor de servicii de internet. Cele mai utilizate routere individuale sunt routerele wireless, care functioneaza in banda dubla sau tri-band, la viteze intre 350-5400 Mbps. Acestea sunt dotate si cu porturi de retea pentru conexiunile prin cablu, cu viteze de pana la 1000 Mbps.

SAR

SAR este acronimul pentru Specific Absorbtion Rate si reprezinta unitatea de masura pentru expunerea corpului uman la undele de radio-frecventa emise de telefoanele mobile. Limita SAR pentru dispozitive mobile este de 2W/kg, testarea fiind realizata la un standard de purtare pe corp la o distanta de 1.5 cm. Aceste limite au fost stabilite de o organizatie internationala independenta, ICNIRP.

Telefoanele mobile sunt concepute astfel incat sa nu depaseasca limitele de expunere la undele radio. Dimpotriva, producatorii isi iau marje de siguranta substantiale pentru a proteja utilizatorii, indiferent de varsta si situatia medicala. Pe de alta parte, telefoanele mobile sunt concepute pentru a utiliza puterea minima necesara pentru accesarea retelei, din motive de eficienta a functionarii sistemului. In al treilea rand, trebuie stiut ca telefonul va avea un nivel SAR cu atat mai scazut cu cat este mai aproape de o statie de baza (antena).

Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda persoanelor care doresc sa reduca expunerea la campurile electromagnetice de radiofrecventa, sa utilizeze dispozitive de tip “handsfree” sau sa reduca timpul de utilizare al dispozitivului mobil.

SIM

Modulul de Identificare a Abonatului (Subscriber Identity Module) este o cartela care contine numarul de telefon al abonatului, precum si alte date precum codul PIN si agenda telefonului. Cardul SIM poate fi mutat de pe un telefon altul, acesta continand date cheie pentru activarea telefonului.

SMS

Short Message Services, serviciul de mesaje scurte este cea mai utilizata aplicatie de date in domeniul telefoniei mobile. Primul mesaj SMS pe un telefon mobil se primea in 1992 si continea textul “Merry Christmas”.

Serviciul SMS isi are originea in radiotelegrafie si foloseste protocoale de comunicare standardizate care permit dispozitivelor sa faca schimb de mesaje scurte. Aceste protocoale au fost stabilite in 1985, ca parte a Sistemului Global pentru Comunicatii Mobile, GSM.

Smart View

Este serviciul Samsung care permite oglindirea ecranului unui telefon mobil din gama Samsung Galaxy, pe un televizor Samsung Smart, precum si transmiterea de fisiere intre cele doua dispozitive. Pana de curand, Samsung a operat si o aplicatie cu acelasi nume, prin care telefonul devenea telecomanda pentru televizor. Aceasta a fost retrasa recent, iar recomandarea celor de la Samsung este descarcarea aplicatiei SmartThings care poate controla mult mai multe dispozitive smart, nu doar televizoarele.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol este protocolul standard de internet pentru transferul mesajelor prin posta electronica, de la un computer la altul.

Streaming

Tehnologie multimedia prin care fisierele audio-video se deschid si ruleaza in timp ce se incarca. Continutul, care se ruleaza in timp real, este pus la dispozitie pe un server de streaming. Aceasta tehnologie functioneaza pe platforme cu continut stocat, precum YouTube sau pe platforme live. Majoritatea companiilor de radio si televiziune folosesc live streaming pentru a reda emisiunile online.

Sysadmin

Este administratorul de sistem sau de server, persoana responsabila pentru functionarea corecta, intretinerea, operarea si securitatea retelei de calculatoare dintr-o institutie.

Speram ca termenii din dictionarul telecom si explicatiile lor va vor fi de ajutor atunci cand veti citi specificatii tehnice si veti compara produse telecom. Si, chiar daca nu veti retine exact detaliile, veti sti unde sa cautati explicatiile si semnificatia termenilor, astfel incat sa alegeti in cunostinta de cauza ceea ce vi se potriveste cel mai bine.

Anterior Care sunt accesoriile digitale de care ai nevoie in vacanta? Urmatorul Dictionar telecom de la H la N
0 Comment(s)
To Top