Istoria telefonului mobil (IV) – Inteligenta artificiala cucereste telefonia mobila
Inspirational

Istoria telefonului mobil (IV) – Inteligenta artificiala cucereste telefonia mobila

Incepand din 2010 si pana in prezent, producatorii de telefoane mobile s-au concentrat sa creasca performanta acestora sub toate aspectele. Procesoarele au devenit din ce in ce mai puternice, ecranele tactile – tot mai sesibile, dotarile audio-video – tot mai avansate. Aproape ca nu mai poti deosebi, astazi, un telefon mobil de celalalt. Piata se imparte intre cativa mari competitori, fiecare cu fanii si avocatii sai. Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi sau Oppo? Ce alegi? Brandul face diferenta.

Succesul Samsung incepe cu Galaxy S

2010

  • Samsung lanseaza primul telefon Samsung Galaxy S, marcand astfel una dintre cele mai de succes game de telefoane inteligente din istorie. Telefonul are 16 GB spatiu de stocare, procesor de 1 GHz, ecran tactil AMOLED, camera de 5MP si camera frontala de 0.3 MP. Astfel, gama Samsung Galaxy S se pozitioneaza ca un competitor direct pentru iPhone pentru urmatorii zece ani.
    Anual, producatorul sud-coreean va lansa telefoane din aceasta gama premium, cu dotari din ce in ce mai avansate. Pe langa acestea, va produce tablete si accesorii precum bratari si ceasuri inteligente, dar si electronice mari cu senzori si inteligenta artificiala incorporata. Toate acestea vor forma ecosistemul Samsung, un sistem de aplicatii care va transforma telefonul intr-un panou de control al casei si al activitatii zilnice a utilizatorului sau.
  • Dezvoltarea unor camere foto tot mai performante au furnizat suportul perfect pentru aparitia Instagram.
  • Huawei este inclus, pentru prima data, in Top Fortune 500 pentru volumul vanzarilor anuale si profitul net. Incepand de acum, 80% din marile companii de telecom din lume vor lucra cu Huawei.
  • Pentru iPhone, 2010 este anul aparitiei iPhone4, un telefon inteligent de impact pentru utilizatori. Era mai subtire, cu o baterie care sustinea utilizarea tot mai intensa.
  • O mentiune speciala merita si telefonul Palm Pre, primul telefon cu incarcare wireless. Acesta a fost un telefon revolutionar pentru vremea lui, precursor al telefoanelor inteligente de astazi. Sistemul de operare WebOS a fost de inspiratie atat pentru Android cat si pentru IOS.

2011

  • Apare iPhone 4S care il aduce cu el pe Siri, asistentul vocal Apple.
  • Samsung Galaxy Note intra in competitie, cu primul “phablet”, telefonul-tableta, cu un ecran mai mare, de 5.3 inch si cu un stylus care imbunatatea precizia in timpul utilizarii. Desi ironizat de competitie pentru marimea ecranului, acest telefon a fost trend-setter pentru telefoanele care s-au creat ulterior.

  • Tot acum, Samsung devine cel mai puternic producator de telefoane mobile, odata cu aparitia Samsung Galaxy S2. Ecranul AMOLED si camera de 8 MP fac diferenta.

Reteaua 4G accelereaza dezvoltarea telefoniei mobile

2012

  • iPhone 5 si Samsung Galaxy S3 isi disputa popularitatea. Samsung Galaxy S3 devine cel mai popular telefon cu sistem Android si vinde 20 de milioane de exemplare, de patru ori mai mult decat iPhone. Cel din urma se pozitioneaza ca un telefon de lux, elegant, aspirational, un accesoriu de statut, pe care nu si-l permit multi, dar pe care multi si-l doresc. In schimb, Samsung mizeaza pe dezvoltarea capabilitatilor telefonului si introduce suportul pentru incarcare wireless.

2013

  • Apple introduce deblocarea prin amprenta pe luxosul iPhone 5S.
  • Anul este important si pentru Nokia, care lanseaza Nokia Lumia 1020, un telefon cu o camera foto remarcabila, de 41 MP, care visa sa inlocuiasca aparatul foto digital. Era, de fapt, un aparat foto cu telefon mobil incorporat, care putea captura imagini in format RAW. Acesta rula pe sistemul Windows Phone8.
  • Samsung deschide calea ecranelor flexibile OLED si astfel, apare posibilitatea producerii unui telefon cu ecran pliabil.

2014

  • Apple lanseaza primul “phablet”, iPhone 6 Plus, la trei ani distanta dupa Samsung. Era cel mai scump telefon de pe piata si avea ecranul de 5.5 inch.

Eleganta si experienta vizuala de top

2015

  • Companiile chinezesti Huawei si Xiaomi patrund pe piata occidentala. Acestea vor cuceri consumatorii prin produse ieftine, dar performante si elegante.
  • Considerat cel mai elegant telefon din toate timpurile, Samsung Galaxy S6 Edge, apare cu specificatii tehnice care il vor distanta pentru totdeauna de telefoanele Apple. Dintre caracteristicile cu care s-a remarcat, mentionam ecranul curbat care acoperea marginile telefonului, bateria durabila, camera foto de 16 MP, display-ul Quad HD Super AMOLED si incarcarea wireless. In plus, pentru prima oara, Samsung folosea sticla si metalul pentru carcasa in loc de plastic.
  • Google intra pe piata telefoanelor mobile cu Google (Huawei) Nexus 6P, un model cu specificatii foarte bune pentru momentul respectiv.

2016

  • Samsung Galaxy S7 intra pe piata si devine foarte popular. Ecranul super AMOLED de 5.1 inch, memoria interna imbunatatita, pana la 4 GB RAM si inca o camera de 12 MP, alaturi de deblocarea prin amprenta sunt doar cateva motive care sustin popularitatea lui.
  • Camera video Leica este incorporata pentru prima oara pe un telefon Huawei P9.
  • Se lanseaza telefonul Google Pixel, care, desi a avut cele mai bune calificative primite pana atunci de un telefon mobil, nu a reusit sa detroneze nici iPhone7, nici Samsung.
  • Se lanseaza aplicatia Pokemon, jocul care foloseste realitatea augmentata, camera si locatia telefonului pentru a plasa personajele Pokemon in lumea reala.

2017

  • Samsung lanseaza Galaxy S8 si S8+, telefonul cu ecran full screen si deblocare prin amprenta, prin scanarea irisului si recunoastere faciala. Acest model inregistreaza noi recorduri mondiale de vanzari.
  • Se lanseaza iPhone X, pentru a marca un deceniu de la aparitia brandului pe piata.
  • Nokia relanseaza simbolicul Nokia 3310, dar nu reuseste si reimpunerea pe piata.

2018

  • Samsung Galaxy S9 aduce cu el o experienta mult imbunatatita a camerei foto, care devine si ea inteligenta si detecteaza luminozitatea diferita pentru a realiza fotografii la fel de bune la lumina zilei cat si noaptea.
  • Se lanseaza OnePlus 6T, brandul chinezesc care se dorea a fi cel mai accesibil de pe piata. Pretul de lansare a fost de 529 USD.
  • Apare Power5, telefonul cu cea mai puternica baterie, 13.000 mAh, lansat de compania chineza Ulefone.
  • LG Electronics, Microsoft si Samsung incep sa dezvolte prototipuri pentru telefoane pliabile.

Reteaua 5G testeaza limitele performantei

2019-2021

  • Statele Unite si Marea Britanie incep sa dezvolte reteaua 5G, de 10 ori mai rapida decat 4G. Se semneaza in Marea Britanie primul contract 5G.
  • Samsung lanseaza varfurile de gama Samsung Galaxy S20 Ultra (in 2020) si Samsung Galaxy S21 Ultra (in 2021). Acestea sunt dotate cu cel mai performant procesor, camera video cu cea mai buna rezolutie posibila, cu care poti filma 8K si cel mai luminos display al unui smartphone.
  • Este anuntata aparitia primelor telefoane cu ecran pliabil ale marilor producatori, dar intarzie. Istoria consemneaza o marca chinezeasca obscura, Royole, pentru pentru primul smartphone pliabil.
  • Spre finalul anului 2019 apar Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X si Motorola Razr si sunt urmate, in 2020 de Galaxy Z Flip, Huawei Mate Xs si Samsung Galaxy Z Fold2.

  • iPhone lanseaza iPhone SE, cel mai ieftin iPhone de pana acum, la pretul de cca 250 USD.
  • La inceputul lui 2021, Apple a anuntat ca testeaza doua modele de telefoane pliabile, in timp ce Huawei lanseaza al treilea model pliabil, Huawei Mate X2, iar Xiaomi anunta aparitia telefonului Xiaomi Mi Mix Fold.

Sa privim spre viitor

Telefonul mobil a devenit un panou de comanda inteligent. Locuinta, autoturismul, munca, timpul liber si chiar corpul nostru sunt incredintate lui si aplicatiilor pe care le ruleaza. El a devenit companionul nostru si al copiilor nostri, nativii digitali.

Ce urmeaza? Sa ne citeasca gandurile? Sa ne indeplineasca dorintele? Cum ar fi sa iti doresti ceva iar telefonul sa iti acceseze contul si sa te trezesti cu produsul la usa? Sau, sa detecteze o stare de sanatate precara si sa apeleze ambulanta? Bine, rau? Unde e limita pana la care lasam inteligenta artificiala sa actioneze?

Ramane de vazut cum va afecta dezvoltarea tehnologiei mobile modul nostru de a comunica, si, cu siguranta, de a gandi si de a lua decizii.

Pana atunci, asteptam cu nerabdare urmatoarele lansari intr-un domeniu in care se pare ca tot ce a fost de dezvoltat, s-a dezvoltat deja.

Anterior 5 Idei de integrare a tehnologiei in vacanta copiilor Urmatorul Mediul digital - Amenintare sau oportunitate pentru copii?
0 Comment(s)
To Top