Telefonul cu butoane – Pasarea Phoenix a telefoniei mobile
Inspirational

Telefonul cu butoane – Pasarea Phoenix a telefoniei mobile

Desi greu de crezut, telefoanele cu butoane renasc din propria cenusa, transformandu-si limitarile in puncte forte, atat pentru nostalgici, cat si pentru cei supra-saturati de interactiunea digitala.

Chiar daca ar putea fi cantecul de lebada al unui gadget care a revolutionat comunicarea in urma cu 30 de ani, nu putem ignora revenirea in atentia publica a predecesoarelor smartphone-urilor,  asa-numitele dumb phones, feature phones sau telefoane clasice.

Telefonul cu butoane revine pe podium

Vedete in anii 90, telefoanele mobile clasice si-au spus povestea timp de aproape 20 de ani, pana la transformarea smartphone-urilor din produse de lux in produse de masa.

Solide, compacte, cu baterie ce dureaza zile intregi si functii ce trec dincolo de menirea de baza a unui telefon, aceea de a comunica la distanta, telefoanele mobile clasice au reprezentat revolutia in comunicare pentru doua generatii, Baby Boomers si Generatia X – comunicarea fara fir, la distanta, de oriunde, prin voce si mesaje scrise.

Dezvoltarea rapida a internetului si digitalizarea accelerata incepand cu anii 2000 a dezvoltat mijloacele de comunicare atat de mult, incat telefonul cu butoane a devenit insuficient si ineficient atat pentru tipurile de date transmise, cat si pentru aplicatiile tot mai diverse, prin care putem avea acces la date si formatele lor.

Ecranele lor mult prea mici, procesoarele mai slabe, memoria redusa, accesul limitat la internet si la aplicatii mobile, camerele foto slabe, butoanele si sagetile de navigare prin meniu s-au dovedit a pierde lupta cu atractivele ecrane tactile, procesoarele tot mai puternice, memoria tot mai buna, camerele foto-video performante, accesul la internet 5G si mai ales la aplicatii la care nici nu ne gandeam cu 20 de ani in urma.

Si totusi, asa cum tot felul de obiecte retro isi gasesc adepti, fie din nostalgie, fie din dorinta de a fi altfel decat majoritatea sau chiar pentru preturile tot mai accesibile, iata ca si industria telecom incepe sa aiba adeptii ei retro.

Cine (mai) foloseste azi telefoanul cu butoane?

Telefoanele mobile cu butoane isi au inca un public fidel in utilizatorii seniori, cei care la aparitia lor erau de varsta mijlocie, care apreciaza functionalitatea de baza a telefonului mobil, aceea de a comunica la distanta, prin voce.

Insa, faptul care atrage tot mai mult atentia presei este cresterea vanzarilor de telefoane cu butoane in randul tinerilor din Generatia Z si Millennials. Motivele pentru care acestia aleg un astfel de telefon mobil, pe care probabil trebuie sa reinvete sa il foloseasca, sunt legate de saturatia digitala si dorinta de a scapa de stresul pe care il aduc cu ele smartphone-urile – acela de a fi permanent conectat la aplicatii care trimit notificari, de a avea acces la emailul de serviciu prin aplicatia instalata pe telefon si, astfel, de a ramane conectat chiar si in concediu la problemele si situatiile ce se ivesc de rezolvat la birou.

O alta categorie de public care foloseste telefoanele cu butoane este acela care are nevoie de telefonul mobil strict pentru apeluri, eventual pentru urgente. Este o varianta de telefon ieftin pentru angajatori si lipsita de riscuri pentru angajati, in caz de furt, pierdere sau deteriorare din cauza conditiilor de lucru.

Nu incercati, totusi, sa il oferiti copiilor, ca alternativa la smartphone, pentru ca vor fi tinta glumelor si ironiilor celorlalti. Ei sunt totusi parte dintr-o generatie ce s-a nascut in plina revolutie digitala si nu vor aprecia un gadget care le limiteaza interactiunea cu tehnologia la strictul comunicarii vocale.

Ar mai putea fi o categorie de public pentru telefoanele clasice – nostalgicii sau adeptii stilului retro, cei care duc dorul vremurilor in care tehnologia nu invadase inca viata personala, iar telefonul era doar o modalitate mai simpla de a comunica, nu inlocuia comunicarea directa.

5 beneficii ale utilizarii unui telefon cu butoane

detox digital cu telefoanele clasice nokia cu butoane

Asadar, daca motivatia variaza de la obisnuinta la detox digital sau la costurile reduse, iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale telefoanelor clasice:

Utilizarea indelungata

Poate nu va mai amintiti, dar bateria telefonului cu butoane poate dura zile in sir. Este un beneficiu de apreciat atunci cand ai nevoie de un telefon de rezerva, stiut fiind ca bateria smartphone-urilor trebuie incarcata zilnic.

Suport in caz de urgenta

Atunci cand nu ai cum sa incarci un smartphone pentru mai multe zile, un telefon clasic este o mina de aur. Tot pentru urgente este utila si lanterna si chiar radio-ul cu care sunt prevazute majoritatea telefoanelor clasice.

Interactiune redusa cu ecranul

Dependenta de internet si de conectarea digitala afecteaza tot mai multe persoane de toate varstele. Atractia lumii virtuale, iluzia ca afli lucruri importante, ca patrunzi in viata celorlalti sau ca esti conectat cu prietenii este cu atat mai periculoasa cu cat afecteaza viata reala, sanatatea fizica si mentala, atentia si concentrarea, productivitatea profesionala si performantele scolare ale celor care cad in capcana ei. De aceea, psihologii recomanda perioade de deconectare de la gadgeturi si lumea virtuala si de conectare la lumea si fiinta noastra interioara, mai ales atunci cand suntem vacanta sau cand urmam o psiho-terapie. Starea de bine psiho-emotionala este strans legata de perioade de detox digital, iar telefonul cu butoane este unealta care ne poate fi de ajutor, astfel incat sa nu fim lipsiti de comunicarea cu cei din jur, ci doar de cea superficiala, intermediata de aplicatii si retele sociale.

Pretul redus

Telefoanele clasice sunt telefoane ieftine si au preturi semnificativ mai mici decat smartphone-urile, plecand de la putin peste 100 de lei si ajungand pana la maxim 360 de lei in cazul unui telefon clasic dual sim 4G, cu casti wireless incorporate, radio si MP3.

Usurinta utilizarii

Mai ales pentru persoanele in varsta sau cei fara experienta in utilizarea smartphone-urilor, telefoanele clasice sunt simplu de utilizat, au butoane mari si functie simple. Totodata, aceste telefoane imbina stilul clasic cu inovatia, pastrand caracteristicile de baza – design-ul si dimensiunile reduse, usurinta apelarii, rezistenta bateriei si fiabilitatea.

Numite “dumb phones” (evidentiind limitele lor), “feature phones” (cu accent pe functiile suplimentare apelarii – jocuri, mesaje, agenda, camera video, lanterna, radio) sau, mai simplu, telefoane clasice, telefoanele cu butoane isi dovedesc inca ultilitatea si atractivitatea prin beneficiile lor.

Telefonul cu butoane pentru starea ta de bine

telefoanele cu butoane te ajuta sa te detasesi de notificarile neimportante

Chiar daca poate parea desuet, telefonul cu butoane isi dovedeste inca utilitatea pentru diferite publicuri, iar beneficiile ce tin atat de utilitate, cat si de zona emotionala si aspirationala, il fac un produs cu sanse de supravietuire in urmatorii ani.

Ieftin, durabil, usor si chiar elegant, cu functii de baza si de incredere, telefonul clasic, cu butoane, poate fi cea mai buna alegere ca telefon de rezerva, de urgenta, pentru seniori sau pentru starea ta de bine.

Daca te atrage ideea folosirii unui telefon cu butoane, poti verifica aici oferta de telefoane originale de la cel mai renumit producator de telefoane clasice din toate timpurile – Nokia. Cel de la care, poate ca a inceput revenirea pe afis a telefoanelor clasice, odata cu relansarea, in 2017, a celebrului Nokia 3310, cel mai vandut telefon mobil din toate timpurile.

Anterior Laptop sau tableta - ce device ar trebui sa alegi? Urmatorul Stramosul extravagant al smartwatch-ului
0 Comment(s)
To Top