Wellness digital - cum il folosim inteligent?
Util

Wellness digital - cum il folosim inteligent?

Inca din Antichitate, oamenii si-au dorit sa aiba o minte sanatoasa, intr-un corp sanatos. Dar este, oare, posibil acest lucru, astazi, cand explozia tehnologiei digitale pare ca ne instraineaza si ne indeparteaza de ambele deziderate? Putem folosi tehnologia digitala pentru a ne gasi starea de bine si echilibrul corp, minte, suflet?

Ne cautam starea de bine si echilibrul interior din ce in ce mai mult, chiar daca suntem inconjurati de tehnologie. Incercam sa o integram in viata noastra intr-un mod inteligent si astfel, ajungem sa practicam ceea ce se numeste wellness digital.

Am selectat, mai jos, cateva recomandari de utilizare inteligenta a tehnologiei digitale, astfel incat sa fim mai calmi, mai echilibrati, mai prezenti in viata reala, sa avem mai mult timp pentru noi insine si sa fim mai sanatosi.

Ce este wellness-ul digital?

Wellness-ul digital, cunoscut si ca stare de bine digitala sau sanatate digitala, se refera la stabilirea unei relatii sanatoase, echilibrate, cu tehnologia, atat in viata personala, cat si la munca.

Chiar daca pare paradoxal, pandemia ne-a obligat sa evoluam, atat la nivel tehnologic cat si la nivel personal. Ne-a oprit brusc din goana zilnica si ne-a obligat sa ne uitam catre noi insine. In acelasi timp, nevoia de interactiune a crescut si am descoperit avantajele tehnologiei digitale, pe langa care, inainte, poate ca treceam indiferenti. Spre exemplu, am descoperit ca folosirea inteligenta a tehnologiei ne economiseste timpul, ne faciliteaza interactiunile cu autoritatile. De asemenea, o multime de aplicatii si functii ale dispozitivelor digitale mobile ne sporesc confortul si ne ajuta sa ne mentinem sanatosi, activi, sa mancam mai corect, sa ne relaxam. Pe de alta parte, izolarea fizica, a determinat excese de utilizare a mediului online si a platformelor sociale, cu urmari grave in sanatatea fizica si mentala.

Asadar, wellness-ul digital presupune recunoasterea beneficiilor tehnologiei digitale si utilizarea acesteia pentru imbunatatirea calitatii si confortului vietii noastre. In acelasi timp, practicarea wellness-ului digital inseamna constientizarea obiceiurilor de consum digital si stabilirea de reguli si limite in utilizarea tehnologiilor noi, astfel incat sa sa ducem o viata echilibrata.

10 recomandari de wellness digital

Starea de bine digitala e un subiect nu tocmai usor. Sunt plusuri si minusuri ale folosirii tehnologiei digitale si, de multe ori, ne e greu sa nu depasim limitele. Cum sa avem grija de starea noastra de bine in timp ce utilizam tehnologiile digitale? Cum sa evitam excesele utilizarii si cum sa ne ferim de stresul digital?

Iata mai jos cateva recomandari:

1. Analizeaza-ti obiceiurile digitale

Ce aplicatii folosesti, cat timp pe zi, in ce scop, cand si unde? Te simti stresat de toate grupurile de mesagerie si de notificarile aplicatiilor? Iti reproseaza cei din jur ca „stai pe telefon” in loc sa fii atent la discutie? Incearca sa te privesti din exterior si sa incerci sa schimbi cate ceva pentru imbunatatirea starii tale de bine. Nu e nevoie sa aplici „diete” drastice, sa renunti la smartphone in favoarea unui telefon cu butoane sau sa iti dezinstalezi toate aplicatiile de social media de pe telefon. Poti face pasi mici in schimbarea obiceiurilor. Poate dezactivezi doar sonorul notificarilor sau iesi din anumite grupuri. Iar cand porti o discutie fata in fata, pui telefonul pe masa cu ecranul in jos, pana se incheie discutia.

2. Monitorizeaza-ti activitatea digitala

Majoritatea smartphone-urilor iti vin in ajutor. Iti spun cat timp petreci in fiecare aplicatie, iar acest lucru este important pentru a intelege cum utilizezi tehnologia.

3. Fixeaza limite de utilizare si respecta-le

Traim intr-o lume digitala, suntem martorii celei de a patra revolutii industriale, iar copiii nostri sunt numiti nativi digitali. Si totusi... Este dovedit stiintific ca utilizarea in exces a tehnologiei dauneaza sanatatii noastre fizice si mentale. Asadar, poti seta limite zilnice pe aplicatii, astfel incat, atunci cand acestea sunt atinse, aplicatiile sa se inchida, iar notificarile sa se opreasca. De asemenea, stabileste, pentru tine si cei din jur cateva reguli simple legate de locurile din casa, momentele zilei si scopul in care sa foloseasca sau nu dispozitivele digitale.

4. Ai grija de somnul tau

Pune-ti telefonul si celelalte dispozitive digitale pe modul de noapte sau „Do not disturb”. De asemenea, poti activa modul „Adaptive brightness” al ecranului, care adapteaza luminozitatea ecranului la nivelul de lumina din incapere. Incearca sa nu mai petreci timp in fata unui ecran inainte de culcare. Expunerea la lumina albastra artificiala blocheaza melatonina, hormonul care ne ajuta sa adormim.

5. Fara gadget-uri la masa

Desi au devenit parte din viata noastra, iar mesele in familie sunt de multe ori tacute din cauza lor, acest obicei este unul nociv pentru mentinerea starii de bine si a sanatatii digitale. Incearca sa iti amintesti cum decurgeau mesele in familie cand erai copil, iar cei prezenti isi povesteau intamplarile zilei la masa. Este un mod sanatos de ne simti apropiati unii de ceilalti.

6. Lucreaza concentrat

Sunetele notificarilor de tot felul ne distrag atentia fara sa vrem, devenim irezistibil de curiosi dintr-o data si pierdem din nivelul de concentrare. Asadar, pune telefonul pe modul „Do not disturb” cu ecranul in jos, in timp ce lucrezi la ceva important. Astfel, vei fi mai eficient si mai productiv si iti vei pastra si starea de sanatate digitala.

7. Da prioritate relatiilor in timp real

Atunci cand esti in compania cuiva, da prioritate persoanei si nu telefonului. Este umilitor pentru acea persoana, se va simti ignorata, exclusa, nedorita. In plus, iti va pune la indoiala manierele si bunul simt. Poti pune telefonul pe modul silentios pentru a da prioritate conversatiei si relatiei cu persoana de langa tine.

8. Ai grija de sanatatea digitala a copiilor

Seteaza controlul parental pe dispozitivele copiilor, astfel incat ei sa fie feriti de continut nepotrivit, achizitii online nedorite, aplicatii inselatoare si prea mult timp petrecut online. Invata-i pe copii sa isi seteze singuri limite, daca sunt mai mari, si practicati impreuna wellness-ul digital.

9. Detoxifica-te de social media

Platformele sociale joaca un rol important in felul in care comunicam si ne mentinem relatiile cu prietenii si chiar cu familia. De asemenea, social media este o sursa importanta de informatii. Pe de alta parte, folosirea ei in exces, in detrimentul relatiilor din viata reala poate duce la izolare si depresie. De asemenea, consumul necontrolat si lipsa verificarii informatiilor ne pot transforma in persoane usor de manipulat prin stiri false. Asadar, din cand in cand, e utila o pauza. Poate alegi un loc de vacanta sau de weekend fara internet sau activitati care nu presupun interactiunea digitala, precum lectura sau gradinaritul. Iti vei da seama cat timp ai pentru alte lucruri importante si ca, de fapt, nu ai ramas in urma cu nimic daca ai facut o pauza. Dimpotriva.

10. Foloseste dispozitivele digitale pentru a-ti imbunatati viata

Wellbeing digital inseamna sa folosesti tehnologia digitala intr-un mod inteligent. Iar daca avem telefoane si accesorii digitale inteligente si acces la internet, atunci sa le folosim mai ales pentru a castiga timp si confort.

Platile online, cu cardul si, mai nou, direct cu telefonul, precum si ingrijirea virtuala sau telemedicina sunt printre cele mai importante beneficii ale utilizarii mediului digital.

In al doilea rand, aplicatiile de sanatate precum Samsung Health si Samsung Health Monitor sunt incorporate pe orice smartphone si pe orice ceas inteligent, cum sunt smartphone-urile din gama Samsung Galaxy si ceasurile Samsung Galaxy Watch. Spre exemplu, cu ajutorul aplicatiilor de mai sus, ceasurile Samsung Watch4 ofera posibilitatea monitorizarii compozitiei corporale, datorita senzorului Samsung BioActive, pe langa celelalte functii de urmarire a tensiunii arteriale, pulsului si oxigenului din sange sau cele de urmarire a activitatii fizice.

Apoi, aplicatii precum Calm si Blesslife, integrate in Samsung Health, te ajuta sa meditezi, sa dormi mai bine si sa iti urmezi programul de exercitii fizice.

Controlul confortului in locuinta este un alt beneficiu oferit de tehnologiile digitale. Marii producatori au creat ecosisteme si aplicatii care gestioneaza aparatele electronice si electrocasnice care au incorporate inteligenta artificiala (IoT). Spre exemplu, cu aplicatia Samsung SmartThings poti controla obiecte smart din casa – de la brelocul SmartTag atasat de obiecte pe care, de obicei, le pierzi, la becuri si prize inteligente, aer conditionat, aspirator, frigider sau incuietoarea usii de la intrare.

Fii inteligent si practica wellness-ul digital

Wellness-ul digital este un stil de viata care presupune interactiunea sanatoasa, echilibrata, cu tehnologiile digitale. Daca iti doresti adoptarea lui, atunci trebuie sa fii constient de zonele pe care trebuie sa le imbunatatesti si sa faci pasi mici spre echilibru. De asemenea, este foarte important ca toate persoanele din casa sa adopte aceleasi obiceiuri, pentru ca, doar asa, veti putea practica wellness-ul digital si adopta un stil de viata sanatos si din perspectiva interactiunii digitale.

 

 

 
Anterior Dragoste pe email și despărțire pe messenger Urmatorul Spirit si materiale
0 Comment(s)
To Top