Laptop sau tableta - ce device ar trebui sa alegi?
Util

Laptop sau tableta - ce device ar trebui sa alegi?

In ultimul deceniu, am vazut cum tehnologia a avansat intr-un ritm aproape de neinteles. Noi gadget-uri sunt lansate in fiecare zi cu intentia de a ne face viata mai usoara. Intr-o lume digitala este din ce in ce mai frecvent sa vezi oameni care folosesc tablete si laptopuri. Ambele dispozitive sunt portabile si au propriile avantaje, ceea ce le face potrivite pentru a indeplini o varietate de sarcini rapid si usor. Vom analiza aceste doua device-uri pentru a vedea care dintre ele este mai potrivit tine, in functie de preferintele si nevoile personale.

Ce este un laptop?

programe rulate pe un laptop

Un laptop este un computer all-in-one, pliabil, are un ecran LED sau LCD, este alimentat de un acumulator si poate fi transportat oriunde, cu usurinta, spre deosebire de computerele de birou. Are dimensiuni si greutate mult mai mici decat un computer desktop.

Ce este o tableta?

aplicatii rulate pe o tableta Samsung cu husa cu tastatura detasabila

Tableta este un dispozitiv electronic portabil cu ecran tactil, fara tastatura fizica - scrii sau desenezi pe ecran cu degetul sau cu un pix special (S Pen). Este subtire si usoara, deci lejer de transportat atunci cand te afli in miscare. Sistemul de operare este dedicat, iar componentele si functiile sunt asemanatoare cu cele ale unui smartphone.

Criterii de selectie

Atunci cand nu esti sigur daca sa cumperi un laptop sau o tableta, trebuie sa iei in considerare urmatorii factori:

1. Portabilitatea

tableta in geanta - portabilitate

Tabletele au dimensiuni cuprinse intre 7" si 14,6". Cele mai populare ecrane masoara 8" sau 10,5" - acestea ating un echilibru intre ergonomie si suprafata ecranului.

Tabletele sunt mai usoare decat majoritatea laptopurilor compacte, ceea ce le face sa fie o optiune mai buna in multe situatii. Majoritatea modelelor cantaresc mai putin de un kilogram, fapt care le face ideale pentru cei care calatoresc frecvent, sau pentru elevi la scoala, mai ales ca programele educationale digitale se bazeaza pe aplicatii mobile, perfect accesibile pe tablete.

In schimb, ecranele laptopurilor variaza intre 12" si 21". Laptopurile cele mai comune se incadreaza in gama de 15"-17".

In medie, un laptop de 15" cantareste 2 kg. Laptopurile sunt, in general, mai grele decat tabletele, iar unele laptopuri - de obicei modele premium pentru jocuri sau grafica - pot cantari peste 4 kg si, uneori, chiar 8 kg.

2. Gradul de confort 
  • Interfata

laptop sau tableta interfata

Interfata reprezinta modul in care interactionezi cu dispozitivul.

Laptopurile utilizeaza tastaturi fizice si touchpad-uri pentru a introduce date, precum si toate perifericele care se gasesc disponibile pe computerele desktop. Este posibil sa poti utiliza o tastatura si un mouse extern pe laptop-ul tau, cu conditia ca acesta sa aiba conectorii necesari. Daca laptopul tau accepta tehnologia fara fir, poti utiliza o tastatura sau un mouse fara fir (wireless).

Spre deosebire de laptopuri, tabletele se bazeaza pe un ecran tactil pentru a introduce date. Daca ti se pare dificil sa tastezi pe tastatura virtuala standard de pe ecran, ia in considerare achizitionarea unei tastaturi wireless separate sau a unei huse de protectie a carei tastatura incorporata sa o reproduca pe cea a unui computer.

  • Display

laptop sau tableta display

Atunci cand discutam despre afisajul dispozitivelor, trebuie sa luam in calcul doua lucruri: rezolutia si dimensiunea.

Laptopurile au ecrane mai mari, care afiseaza mai mult continut. Pe de alta parte, ecranul mai mic al tabletei are o densitate mai mare a pixelilor, si, prin urmare, afiseaza imagini mai clare si mai luminoase, iar cele mai performante tablete au incorporate in ecran filtrul de lumina albastra, pentru protejarea ochilor. In ambele cazuri, performanta display-ului este direct proportionala cu costul.

  • Acumulatorul

Tabletele au o autonomie mai mare, durata medie de viata a bateriei fiind intre 7-12 ore. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu pot efectua sarcini complexe - care necesita mai multa energie. Unele modele de tablete se lauda cu o autonomie a bateriei de pana la 14 ore.

Laptopurile sunt mai puternice si contin hardware specializat conceput pentru a indeplini functii specifice, dar au o durata de viata a bateriei mai mica decat tabletele. Aceasta dureaza de obicei doar intre patru si opt ore, inainte de a avea nevoie de o reincarcare.

3. Spatiul de stocare disponibil

Spatiul de stocare este un factor esential de luat in considerare.

Laptopurile sunt aproape intotdeauna in frunte in aceasta privinta: chiar și cele mai ieftine laptopuri sunt dotate fie cu un HDD de 500 GB, fie cu un SSD de 128 GB. Pe de alta parte, sistemele de operare si aplicatiile mobile, necesita mai putin spatiu decat versiunile desktop ale acelorasi programe. Tabletele au memorie interna intre 32GB si 1TB. Oricate fisiere sau aplicatii ai vrea sa instalezi pe tableta ta, acest spatiu ar trebui sa fie suficient.

Desi majoritatea laptopurilor sunt echipate cu cititoare de carduri de memorie, hard disk-urile externe continua sa fie cea mai populara alegere ca varianta de stocare. Capacitatea de stocare a multor tablete poate fi marita cu ajutorul cardurilor microSD (exceptie facand iPad-urile de la Apple). Aceste carduri sunt disponibile intr-o gama larga de dimensiuni, de la 64 GB la 1 TB. SSD-urile externe reprezinta o optiune pentru persoanele care au nevoie de stocare de inalta performanta, atat pentru laptopuri, cat si pentru tablete.

4. Camere foto si video incorporate

tableta camer foto sau video

Laptopurile sunt dotate cu camere video, utilizate, in principal, pentru apeluri video. Acestea nu au o calitate la fel de buna ca cele ale tabletelor.

Tabletele au camere video si foto la fel de bune ca cele de pe smartphone-urile de top - o caracteristica care le face perfecte pentru fotografii. Daca intentionezi sa iei o tableta cu tine atunci cand calatoresti, inseamna ca vei putea face si fotografii de inalta calitate.

5. Porturi USB

Numarul si tipul de porturi variaza in functie de dispozitiv.

Laptopurile mai voluminoase includ toate porturile care se gasesc pe o placa de baza moderna pentru desktop-uri: de la USB 3.0 pana la Ethernet. Laptopurile mai mici folosesc adesea porturile USB-C si HDMI.

Modelele mai vechi de tablete se alimenteaza printr-un port microUSB, cu exceptia Apple iPad, care folosește un conector Lightning. Modele noi se alimenteaza printr-un port USB-C. In plus, majoritatea tabletelor au si port pentru conectarea castilor.

Atat laptopurile moderne, cat si tabletele au capacitati Bluetooth si Wi-Fi.

6. Slot pentru cartela SIM

Nu este o surpriza faptul ca tableta este varianta mai mare a unui telefon mobil. Prin urmare, exista modele de tablete, care sunt echipate cu sloturi pentru cartele SIM - acestea iti permit sa utilizezi dispozitivul intr-o retea 3G/4G/5G, la fel ca atunci cand utilizezi un smartphone.

Daca detii o tableta cu SIM, vei putea efectua apeluri sau trimite mesaje text si vei putea naviga pe internet.

La laptopuri nu ai disponibila aceasta optiune.

7. Bugetul

Deoarece laptopurile contin hardware mai scump decat tabletele, acestea au, de regula, un pret mai mare. Desi unii producatori vand in prezent computere entry-level la preturi mici, laptopul cu cele mai bune caracteristici va costa in continuare mai mult decat o tableta cu cele mai bune caracteristici. 

Cel mai ieftin laptop costa putin peste 170 de euro, iar cel mai scump, cu procesor sofisticat pentru gaming, depaseste 6000 de euro. Pretul tabletelor variaza intre 50 de euro si 2350 euro, in functie de criteriile enumerate mai sus.

Inainte de a cumpara un laptop sau o tableta noua, gandeste-te care este activitatea principala pentru care vei folosi acest dispozitiv, apoi la ce alte activitati secundare te va mai ajuta. Daca trebuie sa programezi coduri, sa lucrezi cu baze de date complexe, sau sa faci creatie grafica de inalta calitate, cu siguranta vei avea nevoie de un laptop. Daca esti in continua miscare si folosesti aplicatii diverse la scoala sau la serviciu, o tableta este suficienta.

Fa o lista cu specificatiile tehnice de care ai nevoie, apoi petrece timp sa cauti cu atentie prin multimea de optiuni cu branduri si modele pe care le vei gasi. Cu siguranta iti va atrage atentia cea mai noua colectie de tablete flagship Samsung: Galaxy Tab S9 / S9+ / S9Ultra, lansata la sfarsitul lunii iulie.

La final, reciteste aceste criterii, care te vor ajuta sa iti dai seama care este device-ul potrivit pentru tine.

Anterior Ecranul și sita. Tehnologie pentru copilărie. Urmatorul Telefonul cu butoane – Pasarea Phoenix a telefoniei mobile
0 Comment(s)
To Top